Rytíři Páně, vzhůru srdce!

Ministrantská křížová cesta: květen 2009 - zastavení páté


zastavení 5., autor kresby: Miloš Muzikář

Modleme se:

"Bože, náš nebeský Otče, tys poslal na svět svého Syna, abychom měli věčný život. On nám dal příklad, přišel, aby sloužil, žil mezi námi a nesl kříž všech lidí. Nauč nás jeho trpělivosti, nauč nás jít jeho cestou, která vede k tobě a k lidem. Dej nám k tomu sílu a odvahu."

Zastavení páté: Šimon pomáhá Pánu Ježíši nést kříž

"Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,
neboť svým křížem jsi vykoupil svět."

Pán Ježíš byl tak vyčerpaný, že vojáci dostali strach, že zemře na cestě. Proto přinutili Šimona, aby mu pomohl.
Už se Ti někdy stalo, že sis myslel: Už nemůžu dál? Nenašel se náhodou někdo, kdo Ti pomohl? Také Ty se nenechej nutit a pomáhej každému, kdo to potřebuje.

"Pane Ježíši, nauč mě být milosrdný tak jako jsi byl Ty.
Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi."

Jak je vidět, Šimon se do pomoci dvakrát nehrnul. Až když jej vojáci donutili, pomohl. A přesto se jeho pomoc navěky zapsala do dějin lidstva. Ono totiž není vždy důležité, jestli člověk pomůže sám od sebe, nebo na něčí žádost. Důležité je, že člověk vůbec pomůže. A někdy to pro nás může znamenat ústupek ze svého naplánování - i Šimon měl asi plány docela jiné a možná by i došel na zcela jiné místo, ale tím, že se rozhodl pomoci, svěřil svůj cíl Bohu. Dost možná ani v tu chvíli netušil, co způsobí tím, že se svolí ku pomoci Kristu. Asi netušil kam dojde, jak se na něj budou ostatní dívat, zda ho budou obdivovat nebo od něj odvracet pohledy. Přesto tak, s důvěrou v Boha, učinil. Vzal Ježíšův kříž a doprovodil Jej na jeho cestě. Vždyť to je veliká věc! Je to právě Šimon, kdo nám tu zanechal poselství: Vezmi na sebe potíže druhých a jdi!

Přemýšlel jsi někdy, jak jednáš, když někdo druhý udělá něco, co se Ti nelíbí? Něco, co Tě nenechá chladným? Rozlobíš se? Vynadáš mu? Vrátíš mu to? Nebudeš s ním mluvit? Zkus se příště zamyslet nad tím, co toho druhého vedlo k tomu, že tě nazlobil. Nemohlo to být proto, že měl nějaký problém? Nebyl pod nějakým tlakem, který na Tebe jen vylil? Nebylo to proto, že jen už nevěděl kudy kam? Než někomu vrátíš slovní útok, zkus najít způsob, jak mu pomoci - a nejlépe ještě tak, aby to nevěděl. Vezmi na sebe jeho kříž a u Boha si vypros sílu, důvěřuj, že Tě nenechá pod takovým křížem klesnout.

Začíná nám krásný mariánský měsíc - květen. Hledej kolem sebe, kde všude můžeš Pannu Marii najít. Třeba ve své mamince, v ženách v ulici kde bydlíš, ale klidně i ve svých kamarádkách, které jsou ve stejném věku jako Ty. Zkus i jim tento měsíc pomáhat - a nemusí to být jen pomoc s nějakým problémem, může to být jen učinění něčeho dobrého, milého. Možná namítneš: "Šimon pomohl Pánu Ježíši, ne Panně Marii, ženě, dívce..." A já Tě ujistím, že je-li pomoc myšlena upřímně, není vůbec důležité, komu je poskytnuta. A když mladý muž (a o to lépe mladý chlapec) pomůže dívce či ženě, je radost z pomoci několikanásobná.
Květen nechť je tedy měsícem, kdy svou službu budeme konat i mimo zdi kostela. Věřím, že minimálně jednou za těch 31 dní se nám to podaří každému.

Modleme se:

"Ježíši, Ty jsi světlo světa. Chválíme Tě, Bože, a děkujeme Ti za Tvou velikou lásku. Vzal jsi na sebe hřích celého světa, i můj hřích. Věřím, že tak jako jsi vstal z mrtvých třetího dne Ty, že i mě vzkřísíš k novému životu ve Tvém království.
Pomoz mi, abych byl věrný Tvému přikázání lásky, abych byl pevný ve víře a přinášel lidem naději.
Amen."
Zobrazeno 2446×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz