Rytíři Páně, vzhůru srdce!

Ministrantská křížová cesta: duben 2010 - zastavení čtrnácté

30. 4. 2010 23:31

zastavení 14., autor kresby: Miloš Muzikář

Modleme se:

"Bože, náš nebeský Otče, tys poslal na svět svého Syna, abychom měli věčný život. On nám dal příklad, přišel, aby sloužil, žil mezi námi a nesl kříž všech lidí. Nauč nás jeho trpělivosti, nauč nás jít jeho cestou, která vede k tobě a k lidem. Dej nám k tomu sílu a odvahu."

Zastavení čtrnácté: Kristus Pán položen do hrobu

"Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,
neboť svým křížem jsi vykoupil svět."

Tělo Pána Ježíše položili jeho přátelé do hrobu vyhloubeného ve skále. Teď už ho nic nebolí. Hrob je pro tebe možná místem hrůzy. Ale je to spíše místo posvátného klidu. Pán Ježíš třetího dne vstane.

"Pane Ježíši, pomoz mi, abych s Tebou dokázal překonat strach, který mě svazuje.
Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi."

Smrt je jedno z velkých tajemství víry. Vyznáváme a doufáme, že po smrti nás Kristut vzkřísí k věčnému životu. Ale asi každý, kdo se někdy dostal do ohrožení života, může potvrdit, že být připraven na příchod smrti není úplně jednoduché.

Na slovo "smrt" je ale možné dívat se i pozitivním způsobem. Nemusíme mluvit jen o odchodu člověka z tohoto světa. Člověk může "zemřít" v sobě, zemřít pro Krista - tzn. zříct se něčeho, co jej svazuje. Co mu brání v plném poznání Boha, co mu brání v rozletu. Zemřít v sobě může znamenat i zapřít se a odhodit od sebe nějaký hřích.

Následovat Krista znamená zříkat se. Není možné žít upřímně s Bohem a nic si přitom neodepřít. Toto "odepření si" a "zřeknutí se" ale není nic, co by člověka nějak zpoutalo, nebo ochudilo. Ono zřeknutí se je rozhodnutím pro svobodu. Odepření si požitků dnešní doby je rozhodnutím k životu. Jakkoliv se dnes prezentuje, že křesťané jsou svázaní a že si odepírají věci, které jsou zcela normální, kdo se zříká, ten spíš svá pouta rozlamuje, shazuje okovy a pozvedá volné, svobodné ruce...

Blíží se Velikonoce a s nimi velké tajemství víry. Tajemství, které se schovává za slovem "Aleluja". Toto slovo zazní v každém srdci, které se rozhodne pro Krista. Které řekne: "Já chci jít za Tebou, já Tě chci následovat. Chci, aby jsi byl mým Mistrem, aby sis ve mně učinil příbytek, který nikdy neopustíš."

Modleme se:

"Ježíši, Ty jsi světlo světa. Chválíme Tě, Bože, a děkujeme Ti za Tvou velikou lásku. Vzal jsi na sebe hřích celého světa, i můj hřích. Věřím, že tak jako jsi vstal z mrtvých třetího dne Ty, že i mě vzkřísíš k novému životu ve Tvém království.
Pomoz mi, abych byl věrný Tvému přikázání lásky, abych byl pevný ve víře a přinášel lidem naději.
Amen."
Zobrazeno 1466×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz