Rytíři Páně, vzhůru srdce!

Ministrantská křížová cesta: červen 2009 - zastavení šesté


zastavení 6., autor kresby: Miloš Muzikář

Modleme se:

"Bože, náš nebeský Otče, tys poslal na svět svého Syna, abychom měli věčný život. On nám dal příklad, přišel, aby sloužil, žil mezi námi a nesl kříž všech lidí. Nauč nás jeho trpělivosti, nauč nás jít jeho cestou, která vede k tobě a k lidem. Dej nám k tomu sílu a odvahu."

Zastavení šesté: Veronika podává Pánu Ježíši roušku

"Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,
neboť svým křížem jsi vykoupil svět."

Tolik lidí bylo kolem Pána Ježíše a přece byl opuštěný a sám. Krev mu stékala do očí, že ani neviděl na cestu. Tu mu jedna z žen, Veronika, podala šátek, aby si osušil svou tvář.
Pravé přátelství poznáš tehdy, když je ti nejhůř. Tehdy, když máš soucit s trpícími, dostaneš víc, než dáš.

"Pane Ježíši, nauč mě být věrným kamarádem a přítelem.
Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi."

Být součástí davu je tak snadné! Ale vykročit z něj, to už chce pořádnou dávku odvahy a odhodlání. Veronika přemohla svůj strach, neohlížela se na to, co si o ní ostatní pomyslí a otřela Tvou, krví svázanou, tvář. Dozajista tím neulehčila Tvému utrpení, ale možná jsi byl i za takto malý skutek rád. Byl totiž projevem lásky a oddanosti. Bylo to veřejné přihlášení se k Tobě. Umíme i my ukázat, že jsi naším Pánem, v době, kdy se nám to nehodí?

Pane Ježíši Kriste, připomínej nám každý den, že skutky lásky nejsou vystavěny na velikých hrdinských činech, ale na drobnostech, které třeba ani trpícího člověka nerozveselí, ale zbaví jeho tvář zarmoucení. Byť i jen na chvíli.
Pane Ježíši Kriste, pomáhej nám, abychom tě doprovázeli i za tu cenu, že budeme muset vystoupit
z davu. I za cenu, že půjdeme proti proudu. I za cenu, že se na nás ostatní budou dívat skrze prsty. Protože přesně tak jsi to činil Ty.

Milý ministrante, zastavení na tento měsíc je výzvou k rozjímání o službě. Nakolik se lišila služba Veroniky od služby Tvojí u oltáře? Přemýšlej nad tím. Přemýšlej, co pro Tebe ministrování znamená, proč to vlastně všechno děláš. Přemýšlej, proč je tak časté, že mnoho chlapců doběhne do sakristie teprve 5 minut přede mší, proč se jich mnoho chová v sakristii spíše jak na hřiště než v místu, které je součástí kostela. Přemýšlej, co děláš ve chvíli, kdy rochetu svlékneš. Můžeš o sobě i ve "všedním životě" hrdě říct "jsem ministrant, služebník Páně, sloužím Kristu v době, kdy se k němu většina lidí točí zády"?

Modleme se:

"Ježíši, Ty jsi světlo světa. Chválíme Tě, Bože, a děkujeme Ti za Tvou velikou lásku. Vzal jsi na sebe hřích celého světa, i můj hřích. Věřím, že tak jako jsi vstal z mrtvých třetího dne Ty, že i mě vzkřísíš k novému životu ve Tvém království.
Pomoz mi, abych byl věrný Tvému přikázání lásky, abych byl pevný ve víře a přinášel lidem naději.
Amen."

Na závěr Ti přeji hezké prázdniny. Budeš mít dva měsíce volna, možná Tě čeká spousta zajímavých cest. I proto
tato křížová cesta nebude zastavení přes prázdninové měsíce mít (sedmé zastavení bude opět v září). Věřím ale, že na všech prázdninových cestách budeš stále na blízku Kristu a On bude na blízku Tobě. Nezapomínej na svou vznešenou službu, ze které se dovolená nedává. Odpočiň si od školy a chval Boha za to, že můžeš pokleknout před jeho oltářem.
Zobrazeno 1189×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz