Rytíři Páně, vzhůru srdce!

Ministrantská křížová cesta: listopad 2009 - zastavení deváté

1. 11. 2009 15:46

zastavení 9., autor kresby: Miloš Muzikář

Modleme se:

"Bože, náš nebeský Otče, tys poslal na svět svého Syna, abychom měli věčný život. On nám dal příklad, přišel, aby sloužil, žil mezi námi a nesl kříž všech lidí. Nauč nás jeho trpělivosti, nauč nás jít jeho cestou, která vede k tobě a k lidem. Dej nám k tomu sílu a odvahu."

Zastavení deváté: Kristus Pán padá pod křížem potřetí

"Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme ti,
neboť svým křížem jsi vykoupil svět."

Pán Ježíš se už blíží k cíli a zase padá. Opakované pády jsou stále těžší, ale ani ty nejsou nadarmo.
Nebuď smutný, když se ti stává, že znovu a znovu padáš, když se ti nedaří, jak by sis přál.

"Pane Ježíši, pomoz mi, abych se stále snažil dělat dobro.
Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi."

Odkaz k nedokonalosti nám zanechal Pán Ježíš při devátém zastavení své cesty. Jakoby tím říkal: ty dva předchozí pády ke svatosti nestačí. A ani ten třetí nebude poslední. Chybami se sice člověk učí, ale těžko dojde do stavu, kdy by si mohl říci: tak, už jsem 6x padl, vstal, poučil se, teď už dozajista nemám žádných chyb... V ten moment bude pýcha prvním tím, co v takovém člověku poroste - a právě tahle pýcha předejde dalšímu pádu, který člověku otevře oči. Ano, hřích není jen nepravost, ale také Boží způsob, jak člověku otevírat oči. Je to způsob, kterým nás tu a tam sám Bůh pokoří, obvykle ve chvíli, kdy si myslíme, že to celé máme sami ve vlastních rukou.

Hřích je také něco, co nás přivádí k Bohu. Když se "podívám za sebe", musím přiznat, že za mnohé věci jsem rád, třebaže svého času jsem se pro ně trápil. Přivedly mě totiž blíž Bohu. Donutily mě více přemýšlet. Kdyby se mi vyhly, přeskočil bych důležitou etapu svého života. Proto i teď, i když jakýkoliv hřích rád nemám, snažím se v něm hledat to důležité, ptám se sám sebe, proč mi zasahuje do života a co mohu udělat proto, abych se jej zbavil. Způsobuje to dobrou formaci srdce i myšlení. Pokud člověk poklesne, padne - má přemýšlet proč. Hledat příčiny, které pádu předcházely. Do budoucna se pak těmto příčinám vyhnout. Možná se tím člověk o něco ochudí, ale mnohem více získá. Proč si to myslím? Kristus Pán to slíbil - a já mu to věřím...

Modleme se:

"Ježíši, Ty jsi světlo světa. Chválíme Tě, Bože, a děkujeme Ti za Tvou velikou lásku. Vzal jsi na sebe hřích celého světa, i můj hřích. Věřím, že tak jako jsi vstal z mrtvých třetího dne Ty, že i mě vzkřísíš k novému životu ve Tvém království.
Pomoz mi, abych byl věrný Tvému přikázání lásky, abych byl pevný ve víře a přinášel lidem naději.
Amen."
Zobrazeno 1178×

Komentáře

vojtec

pěkné, díky.

wasek

Velmi pekny obrazek ... vsechna cest!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz